Hyvinvoinnin puolesta

12.1.2022

Ajatuksia Pohjois-Savon hyvinvointialueesta

Näinä päivinä olemme keskustelleet paljon hoivasta ja turvasta ja kuinka nämä kohtaavat ihmiset, kuntalaiset. Kaikilla meillä aluevaaliehdokkailla on sama päämäärä, hyvinvointi on kaikkien oikeus. Tärkeää on myös keskustella, miten tuotamme tulevan hoivan ja turvan sekä kuinka alueelle kohdistettu raha riittää palveluiden tuottamiseen kaikille Pohjois-Savossa.

Olisiko meillä tässä nyt kehittämisen paikka hoivapalveluiden tarjontaan. Olemme jo pitkään pystyneet käyttämään kolmannen sektorin neuvontapalveluita sekä yksityisen sektorin tuottamia hyvinvointi ja terveyspalveluita digitaalisesti ja etänä, ja nämä ovat toimineet erittäin hyvin, voisiko toimintamallit siirtyä myös julkisen sektorin palveluiden toimintamalleiksi. Saisimmeko näin vaikutettua jonojen vähenemiseen sekä sujuvoittaa ja helpottaa palvelutarjontaa. Digitaalisten ja etäpalveluiden lisäksi käyttöön tulisi ottaa myös liikkuvat terveyspalvelut, tietenkin osaltaan meillä täytyy olla myös lähipalveluja, joten meillä olisi käytössä hybridimalli ja nämä koskisivat alueemme pieniä kuntia sekä myös suuria keskuksia. Tässä tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulotonta asennetta, mutta uskomme että toiminnat kyllä kannattavat, helppoa ja nopeaa muutosta ei varmaan saada hetkessä ja tässä tuleekin panostaa hyvään johtamiseen.

Kunnilla on myös tärkeä tehtävä hyvinvoinnin edistämisessä, vaikka itse hyvinvointipalvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueelle. Hyvinvoinnin edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn toivomme todella kuntien kiinnittävän huomiota. Vaihtoehtoja on, jo nyt kunnissa on hyvä yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, tätä tulee jatkaa ja kehittää entisestään, myös kunnan johtavat virkamiehet, vapaa-aikapalvelu sekä elinvoimakoordinaattori ovat oivallisia hyvinvoinnin edistäjiä. Toivotaan että kaikki päättäjät Sonkajärvellä ottavat nyt sata vuotisen kunnan suurimmaksi tavoitteeksi hyvinvoinnin edistämisen kunnassamme.

Hoiva ja turva maksavat, mutta näiden ontuminen maksaa yhteiskunnalle, työnantajalle, perheille, lapsille nuorille, opiskelijalle toisin sanoen ihan kaikille vielä enemmän. Toivomme sydämestämme, että löydämme uusia ratkaisuja hyvinvointipalveluiden turvaamiseen sekä edistämiseen kunnissa, sillä näiden pois jäänti tai hoitojonossa odottaminen rampauttaa hyvin suuren osan väestöämme ja myös talouttamme. On tärkeää, että asioihin kiinnitetään ajoissa huomio.

12.1.2022

Maalaisjärjellä ja toimeliaisuudella,

Pohjos-Savon hyvinvointialueen aluevaaliehdokkaat

Pirjo Rönkkö (KOK)
Sonkajärven kunnanvaltuutettu

Ilpo Partanen (KOK)
Sonkajärven Kokoomus ry:n puheenjohtaja